Haptonomie

Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen, contact en communicatie. Als we spreken over de kracht van de haptonomie, spreken we altijd over de affectiviteit, de wederkerigheid, in contact zijn met je eigen gevoelens én die van de ander.

Mensen zijn sociale wezens. We zijn er op gebouwd contact te maken, met onszelf, met de ander en met de omgeving. Dat doen we vanuit onze lichamelijkheid. Ons lichaam laat zien wie we zijn en hoe we ons voelen. We zijn een geheel van lichaam (voelen), geest (denken) en ziel (levenskracht). In de haptonomie gaat het over de balans tussen die drie, die samen bepalen hoe we doen en handelen.

De haptonomie ziet het lichaam als "drager"van gevoelens. Via ons lichaam voelen we onze emoties en nemen we de buitenwereld waar.  Dat doen we met ons grootste zintuig: de tast. Het is ook het zintuig dat zich als eerste ontwikkelt, al in de baarmoeder, en het tot het allerlaatst blijft doen. Via de tast voelen we of iets goed voor ons is of niet. Ons lichaam is een belangrijke informatiebron en heeft een lang geheugen. Al onze ervaringen zijn in ons lichaam terug te vinden. Met onze lichaamshouding, beweging, spanning en manier van contact aangaan laten we zien hoe we in de wereld staan, hoe we ons voelen en wie we zijn.

Niet voelen is niet mogelijk. Voelen kan wel onderdrukt worden of overstemd raken door ons denken. Zeker in onze huidige tijd, waar er veel meer aandacht is voor het denken dan het voelen, en de druk en verwachtingen hoog zijn. Als we de signalen van ons lichaam te lang negeren kunnen er klachten ontstaan.

De haptonomie helpt om bewust te worden van de wisselwerking tussen verstand en gevoel, emoties en handelen. De haptonomie trekt dit door naar het dagelijks leven en is daarom een benaderingswijze, een mensvisie.

 

Scroll naar boven