Haptonomie

Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen, contact en communicatie. Haptonomie gaat ook over affectiviteit, wederkerigheid en in contact zijn met je eigen gevoelens, én die van de ander.

Mensen zijn sociale wezens. We zijn er op gebouwd contact te maken, met onszelf, met de ander en met de omgeving. Ons lichaam is een belangrijke informatiebron. Het laat zien wie we zijn en hoe we ons voelen. Zo is het bijvoorbeeld aan ons te zien als we zenuwachtig zijn. En als we dat proberen te verhullen is dat ook te zien.

De haptonomie ziet het lichaam als "drager" van gevoelens. Via ons lichaam voelen we onze emoties en nemen we de buitenwereld waar.  Dat doen we met ons grootste zintuig: de tast. Via de tast voelen we of iets goed voor ons is of niet. Daarnaast heeft ons lichaam een lang geheugen. Al onze ervaringen zijn in ons lichaam terug te vinden. Met onze lichaamshouding, beweging, spanning en manier van contact aangaan laten we zien hoe we in de wereld staan, hoe we ons voelen en wie we zijn.

Niet voelen is niet mogelijk. Voelen kan wel onderdrukt worden of overstemd raken door ons denken. Zeker in onze huidige tijd, waar er veel meer aandacht is voor het denken dan het voelen, en de druk en verwachtingen hoog zijn. Als we de signalen van ons lichaam te lang negeren kunnen er klachten ontstaan. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook klachten als burn-out.

De haptonomie helpt om bewust te worden van de wisselwerking tussen verstand en gevoel, emoties en handelen. De haptonomie trekt dit door naar het dagelijks leven en is daarom een benaderingswijze, een mensvisie.

 

Scroll naar boven